Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:kriekoudbeersel

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Volgende revisie
Vorige revisie
bier:kriekoudbeersel [2011/07/25 21:27]
johanv aangemaakt
bier:kriekoudbeersel [2014/06/04 20:35] (huidige)
johanv
Regel 1: Regel 1:
 ====== Kriek Oud Beersel ====== ====== Kriek Oud Beersel ======
 +
   * Brouwerij: Oud Beersel (Beersel)   * Brouwerij: Oud Beersel (Beersel)
   * Soort: Oude Kriek (op basis van lambic)   * Soort: Oude Kriek (op basis van lambic)
Regel 5: Regel 6:
   * Fles: 37,5 cl   * Fles: 37,5 cl
  
-Kriek Oud Beersel ​is een oude kriek. ​ ​Een ​oude kriek is een Europees ​beschermd ​product: je mag niet eender welk kriekbier 'oude kriek' noemen. ​  Het begint bij lambic. ​ Lambic is een typisch bier uit de omgeving van het Pajottenland.  Het ontstaat door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. ​ Nadat de lambic ongeveer een jaar gerijpt heeft, worden er krieken aan toegevoegd. ​ Dit alles moet dan nog eens zes maand liggen (Naar verluidt schakelt men spinnen in om de fruitvliegjes onder controle te houden.) ​ In totaal duurt de productie van een flesje een jaar en half, waardoor de prijs van deze oude kriek wat hoger komt te liggen.+  * Uitzicht: Robijnrood. Fijn roze wandklevend schuim. 
 +  * Aroma: Krieken 
 +  * Smaak: Zurig, krieken, lambic 
 +  * Afdronk: droog, krieken, (krieken)pitten 
 + 
 +Met het schrijven van de bierrubriek voor de zomerviertakt,​ wacht je best tot na de voyage. Dat heb ik intussen geleerd, en ook dit jaar was het weer prijs. Ik had het geluk om in de namiddag de initiatie 'geuze en kriek' te kunnen bijwonen. Onder deskundige leiding van Erwin Cuyx, proefden we een heel aantal prijswinnaars. De vraag is dan nog: welk bier komt er in de viertakt? 
 + 
 +Ik ben gewoon in mijn kelder gaan kijken, en van alle bieren die we proefden, had ik de Kriek Oud Beersel ​in huis. En als je een bier kunt drinken terwijl je erover schrijft, dan gaat dat net wat vlotter. Kriek Oud Beersel dus, een oude kriek die veel van de proevers op de voyage aangenaam verraste. 
 + 
 +De benaming 'oude kriek' ​is beschermd ​in Europa, en mag enkel gegeven worden aan ambachtelijk kriekenbier op basis van lambic. Lambic is een typisch bier uit de omgeving van het Pajottenland, dat ontstaat door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht. Nadat de lambic ongeveer een jaar gerijpt heeft, worden er krieken aan toegevoegd. Dit alles moet dan nog eens zes maanden rijpen. (Naar verluidt schakelt men al eens spinnen in om de fruitvliegjes onder controle te houden.) In totaal duurt de productie van een flesje een jaar en half, waardoor de prijs van een oude kriek wat hoger is dan die van een commerciële kriek. 
 + 
 +Kriek Oud Beersel bevat ongeveer 400 gram krieken per liter, en wordt – zoals het een oude kriek betaamt – niet aangezoet. ​ Hierdoor smaakt oude kriek daadwerkelijk naar krieken, dit wil zeggen: zuur. Het zet je smaakapillen open, en is dus erg geschikt als aperitief. Ik schaar me dus van harte achter de oproep om deze zomer op uw barbecues het cava-aperitief ​te vervangen door deze oude kriek, of een lekkere oude geuze
  
-Kriek Oud Beersel bevat ongeveer 400 gram krieken per liter, en wordt – zoals het een oude kriek betaamd – niet aangezoet ​Hierdoor smaakt ​oude kriek dus ook naar krieken, dit wil zeggen: zuur, en niet naar grenadine. ​ Of zoals Oud Beersel het zelf verwoordtDe oude kriek van Oud Beersel heeft de aangename zurigheid van Champagne De krieken laten een overweldigende fruitigheid achter en de amandeltoest (sic) van de pit vervolmaakt het genot.+Referenties:​ 
 +  * http://www.oudbeersel.com/​producten/​oude-kriek
 +  * http://nl.wikipedia.org/​wiki/​Kriekenlambiek
bier/kriekoudbeersel.1311622021.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2011/07/25 21:27 door johanv