Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:straffehendrikquadrupel

Verschillen

Dit geeft de verschillen weer tussen de geselecteerde revisie en de huidige revisie van de pagina.

Link naar deze vergelijking

Beide kanten vorige revisie Vorige revisie
bier:straffehendrikquadrupel [2013/09/22 15:25]
johanv
bier:straffehendrikquadrupel [2015/06/04 23:08] (huidige)
johanv
Regel 24: Regel 24:
   * http://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Brouwerij_De_Halve_Maan_%28Brugge%29   * http://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Brouwerij_De_Halve_Maan_%28Brugge%29
   * http://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Brouwerij_Liefmans   * http://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Brouwerij_Liefmans
 +
 +
 +----
 +
 +De voyage mystère geeft vaak inspiratie voor de bierrubriek in de Viertakt, en dit jaar was dat niet anders. We bezochten brouwerij De Halve Maan, in het centrum van Brugge.
 +
 +De gids van dienst leidde ons rond door de brouwerij en het biermuseum. Tijdens deze rondleiding beklommen we de oude brouwtoren, vanwaar we een mooi zicht hadden op de stad.
 +
 +Achteraf was er de mogelijkheid tot proeven, dat deden we dan ook. En voor dit artikeltje richten we onze aandacht op de Straffe Hendrik Quadrupel. De gewone versie, niet de '​heritage'​ die op eiken vaten heeft gerust. (Volgens onze gids stonden er een aantal van die vaten in de brouwerij, maar die mochten we jammer genoeg niet zien.)
 +
 +Een bier met de naam '​Straffe Hendrik'​ werd al in de jaren '80 gebrouwen in Brugge, maar met een veel lager alcoholgehalte dan vandaag. Het merk is dan meerdere malen van eigenaar veranderd, en pas in 2008 kwam het terug in handen van De Halve Maan gekomen. Straffe Hendrik werd de tripel van De Halve Maan, en in 2010 werd ook de quadrupel gelanceerd: een sterk donker bier, dat zich goed laat drinken bij het dessert.
 +
 +En bij zo'n glas lekker bier, vergeten we al vlugger dat deze grote brouwerij het leven van de kleintjes wel eens zuur maakt, in het bijzonder als ze het wagen een bier op de markt te brengen met '​zot'​ in zijn naam. Praktijken waarvan onze gids - na enig aandringen - toch ook toegaf dat ze '​mogelijk soms misschien wat overdreven'​ waren.
 +
 +Referenties:​
 +
 +  * http://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Straffe_Hendrik
 +  * http://​nl.wikipedia.org/​wiki/​Brouwerij_De_Halve_Maan_%28Brugge%29
 +  * http://​www.brouwerijhetnest.be/​nl/​content/​hobbybrouwerij-het-nest-geeft-toe
bier/straffehendrikquadrupel.txt · Laatst gewijzigd: 2015/06/04 23:08 door johanv