Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:vicariskerst2010

Dit is een oude revisie van het document!


Vicaris Kerst 2010

  • brouwerij: Proefbrouwerij (Lochristi) in opdracht van Dilewyns (Dendermonde)
  • soort: donker kerstbier
  • alcohol: 10%
  • fles: 33 cl
  • uitzicht: donkerbruin bier met rode schijn. veel grof beige schuim; let op bij het uitschenken. nauwelijks pareling te zien (maar dat kan aan de donkere kleur liggen)
  • aroma: kruidig, pruim, rozijn
  • smaak: kruidig, wat anijs, klein beetje gebrand
  • afdronk: zachtbitter, iets van chocolade. een klein beetje koolzuur.

(tekstje voor het personeelsblaadje van januari 2011)

Januari, winter, dorst… We drinken een winterbier. En wel de 'Vicaris Kerst 2010'. Is het niet wat laat om nog een kerstbier te drinken? Nee hoor, als je de kans ziet om nog een Vicaris Kerst te proeven, doe het dan nu, want het zal mogelijk de laatste zijn. In 2011 werd namelijk geen Vicaris Kerst meer gebrouwen, maar wel 'Vicaris Winter'. Je zou verwachten dat enkel de naam veranderde, maar naar verluidt smaakt Vicaris Winter anders dan de Vicaris Kerst. Snel nog eentje proeven voor het te laat is, dus.

Ik leerde Vicaris Kerst vorig jaar kennen, toen we met kerstavond bij mijn broer uitgenodigd waren. Hij had het in flessen van 75 cl, ik haalde dit jaar een paar kleine flesjes bij de plaatselijke bierspeciaalzaak.

De Vicaris-bieren worden gebrouwen door brouwerij Dilewyns. In 1999 begon Vincent Dilewyns bier te brouwen als hobby. Maar, zoals wel vaker, liep die hobby al gauw uit de hand. Hij kon zelf niet voldoende bier leveren om aan de grote vraag te voldoen, en daarom liet hij zijn bieren brouwen in de proefbrouwerij van Lochristi. Tot voor kort, want onlangs kochten vader en dochter Dilewyns een pand in Dendermonde, waar ze in mei 2011 de nieuwe brouwerij officieel openden.

Vicaris Kerst 2010 was het laatste kerstbier van Dilewyns gebrouwen in Lochristi. Vicaris Winter is het eerste kerstbier gebrouwen in de nieuwe brouwerij te Dendermonde. Dat is alvast één verklaring voor het smaakverschil. Misschien is ook het recept veranderd, maar wie zal dat zeggen…

Over Dendermonde gesproken: het logo van Vicaris is een paard met daarop vier figuren. Het ros Beiaard? Misschien. Maar de vier figuren op het paard zijn vrouwen, en die verwijzen alleszins naar de vier dochters van Vincent Dilewyns. In 2010 schoof Vincent Dilewyns zijn dochters naar voren als kandidaat-Aymonskinderen voor de ommegang van het Ros Beiaard. Maar aangezien zijn dochters geen jongens waren, kwamen ze niet in aanmerking.

Referenties:

bier/vicariskerst2010.1324414874.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2011/12/20 22:01 door johanv