Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:quadrupeloakagedbatch9

La Trappe Quadrupal Oak Aged (batch #9)

  • Brouwerij: Koningshoeven (Tilburg)
  • Soort: Trappist
  • Alcohol: 10%
  • Fles: 37.5 cl
  • Uitzicht: Donkerrood. Fijn schuim, ecru en wandklevend. Veel fijne pareling.
  • Aroma: rozijnen, karamel
  • Smaak: zoetig, volmondig, rozijn, karamel
  • Afdronk: beetje alcoholwarmte, zoetig

Zomer, barbecuetijd, en we gaan op zoek naar een lekker bier voor achteraf. Ik ben eens in mijn kelder gedoken, en vond daar een La Trappe Quadrupel Oak Aged. Met zijn 10% gaan we die nog wel proeven na een zware maaltijd.

Het drinken van dit bier is eigenlijk een goed werk. La Trappe is trappistenbier, wat wil zeggen dat alle opbrengsten die niet in de brouwerij geinvesteerd worden, naar goede doelen gaan. Het is dus steeds te verantwoorden om er eentje meer te drinken.

Tot nader order is La Trappe ook het enige niet-Belgische trappistenbier. In 2011 was er sprake van een Frans trappistenbier, Mont Des Cats, maar aangezien het in Chimay gebrouwen wordt, en niet binnen de muren van de eigen abdij, mag dit bier geen trappist genoemd worden. In Engelszell (Zwitserland) wordt er ook aan een trappistenbier gewerkt, maar die goedkeuring zal ten vroegste eind 2012 rond zijn.

De vermelding 'Oak Aged', verwijst naar de eiken vaten waarop dit bier gerijpt heeft. Typisch zijn dit vaten waar voorheen wijn of whisky in zat. Aan de hand van het 'batchnummer' (vermeld op het etiket achteraan) weet je over wat voor vaten het gaat, in mijn geval (Batch 9) vaten van Malbecwijn uit Cahors.

Proeven maar dus, tenminste als je het flesje open krijgt, want dat is niet zo evident. De flesjes zijn afgesloten met een 'muselet' en een stop uit kunststof, die erg moeilijk los te krijgen is. In mijn ervaring gaat de stop er het beste af door hem met een notenkraker vast te grijpen, zodat je meer kracht kunt zetten. Het is maar een tip.

Referenties:

bier/quadrupeloakagedbatch9.txt · Laatst gewijzigd: 2012/06/12 22:23 door johanv