Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:straffehendrikquadrupel

Straffe Hendrik Quadrupel

  • Brouwerij: De Halve Maan (Brugge)
  • Soort: Quadrupel
  • Alcohol: 11%
  • Fles: 33cl
  • Uitzicht: zwartbruin bier. beige, wandklevend schuim. fijne belletjes
  • Aroma: chocolade, gedroogde pruim
  • Smaak: alcoholwarm, rozijnen
  • Afdronk: chocolade, gebrand, bitter

Straffe Hendrik wordt gebrouwen bij brouwerij De Halve Maan in Brugge. Maar dat is niet altijd zo geweest. Toch begon de geschiedenis van Straffe Hendrik bij De Halve Maan. In 1981 werd het daar voor het eerst gebrouwen naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers.

De naam Straffe Hendrik verwijst naar Henri Maes, de naam waaronder de brouwerij vroeger gekend was. De oorspronkelijke straffe hendrik was eigenlijk helemaal niet zo straf. Het had een alcoholpercentage van 5 of 6. Maar toch was het een populair bier, en dus bleef men het brouwen.

In 1998 werd het merk overgenomen door brouwerij Riva uit Dentergem, die op haar beurt in 2002 werd overgenomen; toen werd het brouwerij Liefmans. Liefmans ging failliet in 2007, en werd in 2008 overgenomen door Duvel Moortgat. En dan heeft de Halve Maan het merk Straffe Hendrik teruggekocht van Moortgat; het bier was weer thuis.

Vandaag bestaan er verschillende varianten van de Straffe Hendrik. Wij proeven de strafste: de quadrupel met een alcoholgehalte van 11% vol.

Referenties:


De voyage mystère geeft vaak inspiratie voor de bierrubriek in de Viertakt, en dit jaar was dat niet anders. We bezochten brouwerij De Halve Maan, in het centrum van Brugge.

De gids van dienst leidde ons rond door de brouwerij en het biermuseum. Tijdens deze rondleiding beklommen we de oude brouwtoren, vanwaar we een mooi zicht hadden op de stad.

Achteraf was er de mogelijkheid tot proeven, dat deden we dan ook. En voor dit artikeltje richten we onze aandacht op de Straffe Hendrik Quadrupel. De gewone versie, niet de 'heritage' die op eiken vaten heeft gerust. (Volgens onze gids stonden er een aantal van die vaten in de brouwerij, maar die mochten we jammer genoeg niet zien.)

Een bier met de naam 'Straffe Hendrik' werd al in de jaren '80 gebrouwen in Brugge, maar met een veel lager alcoholgehalte dan vandaag. Het merk is dan meerdere malen van eigenaar veranderd, en pas in 2008 kwam het terug in handen van De Halve Maan gekomen. Straffe Hendrik werd de tripel van De Halve Maan, en in 2010 werd ook de quadrupel gelanceerd: een sterk donker bier, dat zich goed laat drinken bij het dessert.

En bij zo'n glas lekker bier, vergeten we al vlugger dat deze grote brouwerij het leven van de kleintjes wel eens zuur maakt, in het bijzonder als ze het wagen een bier op de markt te brengen met 'zot' in zijn naam. Praktijken waarvan onze gids - na enig aandringen - toch ook toegaf dat ze 'mogelijk soms misschien wat overdreven' waren.

Referenties:

bier/straffehendrikquadrupel.txt · Laatst gewijzigd: 2015/06/04 23:08 door johanv