Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:tripelklok
  • Brouwerij: Boelens (Belsele)
  • Soort: Tripel
  • Alcoholpercentage: 8,5%
  • Fles: 33 cl
  • Uitzicht: Blond. Fijne lichte pareling, mooie witte schuimkraag
  • Aroma: Bloemen, hint van citroen
  • Smaak: Fruitige aanzet, maar al gauw bitter
  • Afdronk: lange bitterheid

Het verhaal van deze 'hier bier' begint eigenlijk al in de zomer van 2013. Toen vond ik een flesje 'Bosco-Lo' op mijn bureau, een gulle gift van de collega's uit het secretariaat van Brussel. Bosco-Lo was een gelegenheidsbier, dat in 2011 door brouwerij Boelens werd gebrouwen voor het 50-jarig bestaan van Chiro Don Bosco uit Kessel-Lo. Dat flesje is daar een tijd blijven staan, en na enkele maanden verhuisde het naar mijn kelder. Daar raakte het in de vergeethoek.

Fast forward naar de herfst van 2014. Ik kreeg van Jo Bridts 2 flesjes Biero. Biero is een gelegenheidsbier, in 2014 gebrouwen door brouwerij Boelens, maar nu voor Chiro Schelle. Brouwerij Boelens uit Belsele brouwt wel meer in opdracht van organisaties, en lijkt dus ook min of meer de huisbrouwer voor Chiro-gelegenehidsbieren te zijn. Dat vond ik een interessant gegeven. Ik schafte mij ook de Tripel Klok van Boelens aan, wat me de gelegenheid gaf om de bieren met elkaar te vergelijken.

De gegevens in de technische fiche zijn die van de Tripel Klok. Een best aardige tripel, waarvan de bittere smaak me onmiddellijk opviel. Toen ik daarna de Biero proefde, dan was die een pak minder bitter, en was de fruitigheid - die ook subtiel aanwezig is bij de Tripel Klok - meer uitgesproken.

Je proeft dat de Biero verwant is met de Tripel Klok, maar volgens mij zijn het wel degelijk verschillende bieren. Het aroma van de Biero lijkt dan weer erg op het aroma van de Bosco-Lo. Al ruik je dat de Bosco-Lo al verouderd is, en dat proef je ook. Van bitterheid is er bij het bier van Don Boco geen sprake meer.

Om zelf nog een Bosco-Lo te kunnen proeven, zul je hard je best moeten doen. Misschien dat je via-via nog wel iemand kunt vinden die nog een paar flesjes heeft staan, maar het lijkt me niet makkelijk. Biero is er nog wel: het wordt op zondag verkocht bij Chiro Schelle. En tripel klok vind je in de betere bierhandel.

Gezondheid!

Met dank aan Jo en de Kolenmarkt.

Opmerkingen, suggesties, bier: hierbier@chiro.be

zie ook:

bier/tripelklok.txt · Laatst gewijzigd: 2014/11/19 15:53 door johanv