Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:wittetrappist

La Trappe Witte Trappist

  • Brouwerij: De koningshoeven (Tilburg)
  • Soort: Trappist, Witbier
  • Alcohol: 5.5%
  • Fles: 33cl
  • Uitzicht: lichtgeel. Troebel als je het zaksel mee ingiet. Fijne pareling, wit schuim
  • Aroma: mout, beetje fruitig
  • Smaak: mout, weinig toeters of bellen.
  • Afdronk: vergeten :)

De Witte Trappist van La Trappe is een zeer bijzonder bier, omdat het 3 zaken verenigt: Trappistenbier, Witbier, en bovendien afkomstig uit Nederland.

Om de naam Trappist te dragen, moet een bier gebrouwen worden onder toezicht van monniken van de orde der Cistercienzers van de strikte observatie. Bovendien moet het gebrouwen worden binnen de muren van de abdij, en moeten de opbrengsten van de verkoop van het bier (als die niet geinvesteerd worden in de abdij of brouwerij) geschonken worden aan goede doelen. Iedere keer dat je een trappist drinkt, steun je dus indirect een goed doel. Als dat geen goed nieuws is! (Misschien eens uitzoeken of ik mijn rekening van de brouwer niet kan aftrekken van mijn belastbaar inkomen :))

Tot nader order zijn er 7 brouwerijen die trappist brouwen: Zes Belgische, en 1 Nederlandse: De koningshoeven met zijn La Trappe. (Onlangs kwamen de bieren van Mont des Cats in het nieuws, als achtste trappist, maar volgens Wikipedia worden deze bieren voorlopig nog bij de brouwerij van Chimay gebrouwen. Daarom krijgen ze het trappistenlogo (nog) niet.)

La Trappe heeft een heel assortiment bieren, en wij scheken de witte trappist. Een dorstlesser met niet veel meer alcohol dan een gewoon pintje, maar lekker fris in de zomer. Bij een witbier denk je meestal aan een troebel bier, maar als je deze Witte Trappist uitschenkt, zul je zien dat hij zeer helder is. Toch kun je hem ook troebel drinken: laat een centimeter bier in het flesje, wals dan het bodempje bier in de fles zodat je alle gist meehebt, en giet dit bij in je glas. Et voila: een troebele witte, inclusief alle vitamine B (waar sommige mensen pillen voor moeten nemen).

bier/wittetrappist.txt · Laatst gewijzigd: 2011/08/25 22:11 door johanv