Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:haverstout

Haverstout

  • Brouwerij: Pirlot (Zandhoven)
  • Soort: Stout
  • Alcohol: 6,5%
  • Fles: 33 cl 75 cl

Ik heb dit al lang niet meer kunnen proeven, dus jammer genoeg geen gedetailleerde omschrijving. Ik herinner me dit wel als een lekkere stout. Dat wil zeggen dat het een beetje gebrand smaakt, en dat je er wat van koffie of bittere chocolade in kunt herkennen.

Al in de jaren '80 was Guy Pirlot uit Pulderbos bezig met het brouwen van bier. Initieel gebeurde dat in zijn eigen keuken. Hij brouwde een bak. Hij brouwde er twee, en die waren telkens vrij snel op. Van het een kwam het ander, en sinds 1998 is het Kempisch Vuur in de plaatselijke bierhandel verkrijgbaar. Omdat de vraag groter was dan de inhoud van zijn brouwketel, liet Pirlot zijn bieren tot voor kort brouwen in de proefbrouwerij te Lochristi. Maar sinds het najaar van 2011 komen de bieren van Pirlot uit de ketels van zijn eigen gloednieuwe brouwerij te Zandhoven. Sindsdien zijn er ook een aantal nieuwe bieren verkrijgbaar, waaronder deze Haverstout: een stout op basis van onder meer haver, wat vrij uniek schijnt te zijn. Het klinkt alleszins als eten en drinken tegelijk. :-)

Mocht je ooit de kans krijgen om deze brouwerij te bezoeken, grijp ze dan met beide handen. In Pirlots brouwerij kun je bij wijze van spreken met je neus in de brouwketel hangen, wat heel wat anders is dan bij 'de Moortgatten van deze wereld'. Sinds deze zomer is aan de brouwerij ook een terras, waar je op woensdagnamiddagen en in het weekend de bieren bij de bron kunt degusteren.

Zie ook:

bier/haverstout.txt · Laatst gewijzigd: 2012/10/04 22:47 door johanv