Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:vicariskerst2010

Dit is een oude revisie van het document!


Vicaris Kerst 2010

  • brouwerij: Proefbrouwerij (Lochristi) in opdracht van Dilewyns (Dendermonde)
  • soort: donker kerstbier
  • alcohol: 10%
  • fles: 33 cl
  • uitzicht: donkerbruin bier met rode schijn. veel grof beige schuim; let op bij het uitschenken. nauwelijks pareling te zien (maar dat kan aan de donkere kleur liggen)
  • aroma: kruidig, pruim, rozijn
  • smaak: kruidig, wat anijs, klein beetje gebrand
  • afdronk: zachtbitter, iets van chocolade. een klein beetje koolzuur.

Ik leerde Vicaris Kerst vorig jaar kennen, toen we met kerstavond bij mijn broer uitgenodigd waren. Hij had het in grote flessen, dit jaar haalde ik een paar kleine flesjes bij de plaatselijke bierspeciaalzaak. Ik het nu waarschijnlijk voor de laatste keer, want vanaf 2011 spreken we over 'Vicaris Winter', en niet meer over 'Vicaris Kerst'. In theorie is het recept hetzelfde, maar in praktijk smaakt Vicaris Winter. Daar kom ik dadelijk nog op terug.

De Vicaris-bieren worden gebrouwen door brouwerij Dilewyns. In 1999 begon Vincent Dilewyns bier te brouwen als hobby, en zoals dat vaak gebeurt, liep die hobby wat uit de hand. Om aan de grote vraag te voldoen, liet hij - zoals veel kleine brouwers - zijn bieren brouwen in de proefbrouwerij van Lochristi. Onlangs kochten vader en dochter Dilewyns echter een pand in Dendermonde, waar in mei 2011 de nieuwe brouwerij officieel geopend werd. Vicaris Kerst 2010 was het laatste kerstbier van Dilewyns gebrouwen in Lochristi. Vicaris Winter is het eerste kerstbier gebrouwen in de nieuwe brouwerij in Dendermonde.

Over Dendermonde gesproken: het logo van Vicaris is een paard met daarop vier figuren. Het ros Beiaard? Misschien. Maar de vier figuren op het paard zijn vrouwen, en die verwijzen alleszinbs naar de vier dochters van Vincent Dilewyns. In 2010 schoof Vincent Dilewyns zijn dochters naar voren als kandidaat-Aymonskinderen voor de ommegang van het Ros Beiaard. Maar aangezien zijn dochters geen jongens waren, kwamen ze niet in aanmerking.

Referenties:

bier/vicariskerst2010.1324412572.txt.gz · Laatst gewijzigd: 2011/12/20 21:22 door johanv