Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:stbernardusabt12

St.-Bernardus Abt 12

  • Brouwerij: St.-Bernard (Watou)
  • Soort: Donker abdijbier
  • Alcohol: 10,5%
  • Fles: 33 cl
  • Kleur en schuim: Bruin, met rode schijn. Dik wit schuim.

(voorlopig:)

  • Geur: fruitig, mout
  • Smaak: volmondig, fruitig/kruidig, alcohol
  • Afdronk: bitterig

St.-Bernardus Abt is een zwaar donker bier met een fruitig boeket. Smaakt geweldig lekker na het eten, met een stuk kaas, en ik denk dat een sigaar er ook niet bij zou misstaan. Maar er valt ook iets leuks te vertellen over de brouwerij St.-Bernard en haar bieren.

Toen na de tweede wereldoorlog de abt van de Trappistenabdij in Westvleteren besliste dat de paters minder tijd moesten steken in bier brouwen, en meer in het religieuze, werden de brouwactiviteiten in de abdij sterk teruggeschroefd. Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, werden de recepten van de trappistenbieren toevertrouwd aan Evariste Deconinck. In de toenmalige kaasmakerij St.-Bernard brouwde Deconinck het trappistenbier onder licentie van de abdij van Westvleteren. Hij verkocht de bieren als Trappist, wat toen nog geen probleem was.

In 1992 beslisten de (toen nog 6) Trappistenbrouwerijen echter dat alle Trappistenbier binnen de muren van het klooster gebrouwen moest worden. En zo gebeurde ook met de Westvleteren: enkel wat nog in de abdij zelf gebrouwen werd, mocht als Trappist verkocht werd. De bieren van St.-Bernard werden van toen af 'gewoon' abdijbier.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze toen ook hun recepten hebben weggegooid. St.-Bernardus Abt 12 en St.-Bernardus Prior 8 hebben in oorsprong hetzelfde recept als respectievelijk Westvleteren 12 en 8.

Het zou wel kunnen dat de recepten en gisten de afgelopen decennia wel wat uit elkaar gegroeid zijn. Maar ik heb mij laten vertellen dat het erg moeilijk is om blind een verschil te proeven tussen Westvleteren 8 en St.-Bernardus 8. En omdat we vorig jaar al Westvleteren 8 serveerden, schenken we vandaag de St.-Bernardus 12. Gezondheid :*)

bier/stbernardusabt12.txt · Laatst gewijzigd: 2011/12/15 23:34 door johanv