Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:pechemel

Bush Pêche Mel

  • Brouwerij: Dubuisson (Pipaix)
  • Soort: fruitbier
  • Alcohol: 8.5%
  • Fles: 33cl
  • Uitzicht: helder en goudblond (geen gist in de fles), veel pareling. Schuim is gebroken wit, wandklevend.
  • Aroma: Zoet, iets van champagne of cider, perzik
  • Smaak: zoet, perzik
  • Afdronk: perzik blijft lang hangen. Achteraf wat selder.

Het is 29 december. Na dagen van regen schijnt de zon, en het is bijna 15 graden. Terrassenweer! De tuinstoelen buiten, en een zomers biertje uit de frigo.

Vandaag drinken we een Bush Pêche Mel, door Hans Cools meegebracht uit het jeugdhuis, waar het een tijd de mystery guest is geweest.

De naam 'Bush' brengen velen wellicht in verband met één of meerdere republikeinse presidenten, maar dat verband is louter toevallig. De Bushbieren werden voor het eerst gebrouwen in 1933, door brouwerij Dubuisson. Dubuisson, vrij vertaald 'Van Den Bos' in het Nederlands, of 'Bush' in het Engels. Toen al bier voor de export? Nee hoor, net andersom. In de jaren '30 waren de Engelse ales (amberkleurig bier van hoge gisting) erg populair in België. Door hun amberkleurig bier een Engelse naam te geven, hoopte de brouwerij een graantje mee te pikken van dit succes. Ironisch genoeg, nu Dubuisson vandaag wel exporteert, mag het zijn bieren in het buitenland niet overal 'Bush' noemen, omwille van rechtenproblemen. In een aantal landen is de naam 'Bush' geregistreerd, door een of ander bierfirmaatje 'Anheuser-Bush InBev', en worden de Bushbieren verkocht onder de naam 'Scaldis'.

De Bushfamilie telt vandaag 9 verschillende bieren, lang niet allemaal amberkleurig, en de Bush Pêche Mel is de recentste telg. Dit sterk fruitbier wordt gebrouwen sinds 2009. Het is erg zoet en weinig bitter, waardoor het wat meer weg heeft van schuimwijn dan van bier. Maar dat neemt niet weg dat het in 2011 de gouden medaille won op de World Beer Championships in de categorie 'Fruit beer, flavored'. Drink het best uit de koelkast, opdat het niet te plakkerig zou worden. Gezondheid!

Zie ook:

bier/pechemel.txt · Laatst gewijzigd: 2012/12/30 22:58 door johanv