Gebruikershulpmiddelen

Site-hulpmiddelen


bier:embrasse

Embrasse, blended oak aged version

  • Brouwerij: De Dochter van de Korenaar (Baarle-Hertog)
  • Soort: sterk donker bier
  • Alchol: 9%
  • Fles: 66 cl
  • Uitzicht: donkerbruin tot zwart. Romig beige wandklevend schuim. Fijne pareling.
  • Aroma: gebrande mout, koffie, alcohol.
  • Smaak: zoete aanzet, hout, koffiebitter
  • Afdronk: whisky, gerookte hesp, caramel

Onlangs, op de Voyage Mystère, kreeg ik van collega Tim een glas bier om van te proeven. Het was een glas 'Embrasse', van de Dochter van de Korenaar, een brouwerij in Baarle-Hertog. Het bijzondere aan dit bier was dat het 3 maanden op eiken whiskyvaten had gerijpt. Daarom kwam het bier aan bod op de whiskyproeverij, die ik jammer genoeg had moeten missen. (Een mens kan niet overal tegelijk zijn.)

Ik had het plan opgevat om dit bier voor de Viertakt opnieuw te proeven, in het aangenaam gezelschap van de collega's, tijdens het vrijdagse koffiemoment op Kipdorp. Typisch plan ik zoiets op het laatste moment, en uiteraard sukkel ik net dan in een kinderopvangcrisis (mijn moeder was ziek). Ik kon dus zelf niet naar Kipdorp komen, maar gelukkig hebben de collega's met veel verantwoordelijkheidszin toch een proeverij gehouden. Bart bezorgde mij de proefnotities.

De proevers-collega's noteerden een zoete houtachtige smaak, met toetsen van bruine suiker en caramel. Germaine proefde de whisky in het bier, en ze kreeg er gelijk hoofdpijn van. Om de geur te omschrijven, werd beroep gedaan op het reukvermogen van Hilde, die er de geur van trappist in herkende.

De consensus was dat dit geen bier is waar je heel de avond van drinkt, maar het is wel ideaal als een dessertje. Ik sluit mij daar volledig bij aan. Volgens mij zou de combinatie met een sigaar ook zeker niet verkeerd zijn.

Veel dank aan de collega's voor het verzamelen van input. Hopelijk heeft het gesmaakt, en hadden de flessen niet te erg geleden onder de matige bewaaromstandigheden op Kipdorp die laatste dagen.

bier/embrasse.txt · Laatst gewijzigd: 2013/06/25 21:41 door johanv